Gödöllői-dombság tavai

Innen: Gödöllő
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gönczi Krisztina (vitalap | szerkesztései) 2017. október 26., 15:15-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A Gödöllői-dombságban természetes álló víz nem található. A dombságban fellelhető tavak mesterséges álló vizek, a patakok felduzzasztásával hozták őket létre. Egyrészt a földek öntözésére szolgáltak, másrészt a malmokat hajtották a vizükkel. Halastóként is funkcionáltak. Ez a szerepük a mai napig is meg van, horgászni, pihenni járnak ki az emberek a környék tavaihoz.


Úrréti-tó

Úrréti-tó

Az Úrréti-tó Gödöllő határában fekszik, Szada irányába. Gödöllő Blaha város részén található, közel az autópálya felhajtóhoz. A tó mesterséges eredetű horgásztó, kisebb mint 1 hektár. Területe Veresegyház-Gödöllő vasútvonal építése miatt összeszűkült. A Gödöllői Baptista Gyülekezet hívei, amelyet a 1800-as évek végén alapítottak, az 1930-as évek végéig az Úrrét-tóban nyertek keresztséget. A tó Gödöllő Város Önkormányzatának tulajdona.

Sűrűn növő sás veszi körbe, távolabbi végén egy gát emelkedik. Az Úrréti-tóból ered a Fiók-rákos patak. A tó alsó harmadát vasúti töltés szeli át. Régen itt közlekedett a Kismuki. A tó nem szárad ki a környék talajvízháztartásának köszönhetően, a természetes lefolyását betonátereszek segítik.

2012 óta minden évben megrendezi az Úrréti Tóünnepet a Blaháért Társaság és a Gödöllői Lokálpatrióta Klub.


Növény- és állatvilág

Az Úrréti-tóban és környékén védett állat- és növényfajok élnek. Főleg lápi-, mocsári- és vízinövények. Találhatunk hegyvidéki, szubtrópusi és eurázsiai növényfajokat, mint például a kakastaréj, a hínár, gyékény.

Horgászni szabadon lehet a tóban. Kárászt, pontyot, csukát, paducot, bodorkát, vörösszárnyú keszeget, szilvaorrú keszeget és csapó sügért lehet fogni.
Isaszegi tavak

Babatpusztai tórendszer

Egresvölgyi-tavak

Bika-tó

Veresegyházi-tavak

Forrás

  • G. Merva Mária: Gödöllő története : A kezdetektől 1867-ig
  • A Wetland-program segíthetne In: Gödöllői Szolgálat 1998. április 16. VII. évf. 15. szám