Chopin szobor

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Chopin szobor

A Chopin szobor Margó Ede szobrászművész Gödöllőn található, hányattatott sorsú, Frédéric François Chopin (született: Fryderyk Franciszek Chopin) lengyel zeneszerzőnek emléket állító alkotása. Chopin 1810-ben született Zelazowa Wolában. Édesanyja lengyel, apja francia volt. Tehetsége már kiskorában megmutatkozott. Az 1830-31-es lengyel szabadságharc után Franciaországba emigrált, ahol tanítással és koncertekkel tartotta el magát. Jó kapcsolatot ápolt többek között Liszt Ferenccel is. 1848-ban a párizsi forradalom elől Angliába menekül. Visszatérése után, 1849-ben tüdőgyulladásban halt meg Párizsban. Néhány műve: A-moll mazurka, Első etűd, Perc keringő, Első zongoraverseny, Második zongoraverseny, Hősi polonéz.


Elhelyezkedése

A szobor a Frédéric Chopin Zeneiskola (Ady Endre sétány 1.) bejárata előtt helyezkedik el.


A szoborról

Chopin szobor

A bronzból készült, szimbolikus, szecessziós stílusú alkotás a zongorázásba merülve ábrázolja az utolsó hangot leütő lengyel zeneszerzőt, aki előtt egy a romantikus zene hatására extázisba esett szerelmes-/táncospár látható. A szobor talapzatán Chopin neve olvasható. Az alkotás egyszerre állít emléket a zeneszerzőnek és mutatja be a zene erejét, hatását.


Története

Margó Ede 1929-ben fejezte be a szobrot, amit egy budapesti pályázatra készített. Azonban alkotása nem nyerte el a kortársak tetszését, mivel azok erkölcstelennek minősítették. Prohászka László szerint az is közrejátszott Margó szobrának hűvös fogattatásában, hogy a szobrász által kedvelt szecessziós stílus felett eljárt az idő. A modern irányzatok főként a letisztult formákra építettek, illetve még jelentős volt a neobarokk szerepe is (lásd: Szent Imre szobor). Budapest vezetése 1931-ben végül megvásárolta a szobrot. Budán, a Horváth-kertben tervezték felállítani, de végül 1938-ban Kőbányára, a Szent László térre került, a tér névadójáról elnevezett templom mellé. 1948-ban eltávolították helyéről. Először a Károlyi-palotában, majd a Kiscelli Múzeumban, később a Budapest Galéria sülysápi telepén, végül a szentendrei szoborkertben helyezték el. Pálfalvy Ferenc, a gödöllői zeneiskola akkori igazgatója rábukkant az elfeledett szoborra és kérvényezte Gödöllőre szállítását. Sikerrel járt. 1983. december 13-án Chopin szobrát a zeneiskola udvarán állították fel. Ezután gránittal borított betontalapzatot kapott, amire 1989-ben a zeneszerző neve is felkerült.

1984. január 1-én, a zeneiskola Magyarországon elsőként és eddig egyedüliként felvette Chopin nevét. 2009-ben a Lengyel Intézet és Gödöllő Város Önkormányzata támogatásával döntöttek a szobor felújításáról és áthelyezéséről, így 2010-ben a Chopin emlékév alkalmából a zeneiskola udvaráról az alkotás a bejárat elé került. A restaurálást Hernádi Zsolt végezte. December 18-án tartották az újraavatási ünnepséget. A szobrot Arkadiusz Bernas (a Lengyel Intézet igazgatója) és Ella Attila (a zeneiskola igazgatója) leplezte le. Dr. Gémesi György polgármester beszédében a lengyel-magyar barátság fontosságát hangsúlyozta.


A szobrászról

Chopin szobor

Margó (született: Morgenstern) Ede Pesten látta meg a napvilágot 1872-ben. Budapesten, majd Párizsban végezte tanulmányait. Hatással volt rá Rodin. Számos emlékszobrot készített. Dolgozott a Gresham-palota díszítményein és a Széchenyi fürdő homlokzatán. Ő formázta meg a Millenniumi emlékmű Hunyadi Jánosát és I. Ferdinándját (a Habsburg uralkodó alakját, azóta Bethlen Gábor szobra váltotta fel). Budapesten hunyt el 1946-ban.


Források


Képek:


A wiki szócikket Kréz Gellért készítette.