Levelezés

Innen: Gödöllő
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gönczi Krisztina (vitalap | szerkesztései) 2016. május 26., 15:14-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Levél dr. Szőcs Lászlónak Romániából

Harctéri és hadifogoly levelezés

A háború során a levelezést a Magyar Királyi Posta és Távírda biztosította a frontszolgálaton lévő katonák és otthon maradt hozzátartozóik között. Kezdetben díjmentes volt a szolgáltatás, később korlátozásokat vezettek be. A katonák sorsáról a hírlapok is közöltek rendszeresen információt: sebesülésekről, kitüntetésekről, hadifogságról és hősi halálról. Gödöllőn a községháza egyik termében levelező irodát is nyitottak önkéntesek segítségével, hogy megkönnyítsék a levelezést. Más volt a helyzet a hadifogságba esett katonákkal való levelezés esetében. A hozzátartózók elsősorban a Vöröskereszten keresztül tudakozódhattak a hadifoglyokról, és annak Hadifoglyokat Gyámolító és Tudósító Irodáján keresztül tarthatták a kapcsolatot szeretteikkel.

A harcok elhúzódására és a hadifoglyok számának gyors emelkedésére egyik küzdő fél sem volt felkészülve. Hadifogságba került honfitársaink döntő többsége Oroszországba került, az orosz cenzúra miatt ugyanakkor itt volt a legnehezebb a kapcsolattartás. A hatóságok ezért a következőket javasolták az itthon maradt családtagoknak:

Levél dr. Szőcs Lászlónak Romániából
  • kéthetente csak egyszer vagy annál ritkábban írjanak, akkor is lehetőleg csak levelezőlapot
  • kizárólag a Hadifoglyokat Gyámolító és Tudósító Iroda által vöröskeresztes jelzéssel kibocsátott, előrenyomott levelezőlapokat használják
  • csak családi és magánvonatkozású közleményeket írjanak
  • kerülendő a hadiállapotra és a háborúra vonatkozó minden hír
  • ajánlatos német vagy francia nyelven írni, mert más nyelvekre orosz földön kevés a cenzor, így a magyarul írott levelek soká elhevernek és célhoz sem jutnak.
Level1.jpg
Level2.jpg
Level3.jpg
Level4.jpg
Level5.jpg
Level6.jpg
Level7.jpg
Level8.jpg

Bélyegek

A Magyar Királyi Posta által kiadott bélyegek az I. világháború idejéből

Level10.jpg
Level11.jpg
Level12.jpg

A Császári és Királyi Osztrák Posta által kiadott bélyegei az I. világháború idejéből

Level13.jpg
Level14.jpgA Császári és Királyi Hadiposta Bosznia Hercegovinában kiadott bélyegei az I. világháború idejéből

Level15.jpg
Level16.jpg
Level17.jpg
Level18.jpg
Level19.jpg
Level20.jpg
Level21.jpg
Level22.jpg
Level23.jpgForrás

  • "Adj király katonát!" - Gödöllőiek az első világháborúban, 2014. Gödöllői Városi MúzeumVisszatérés az Élet a lövészárokban szócikkhez.