Élet a lövészárokban

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Lov 1.jpg

A mi nagy háborúnk lövészárkokban vívott állóháborúként marad meg a köztudatban. A lövészárkok fokozták a harcok brutalitását és milliók halálát okozták. A kiállítási részleg bemutatja a lövészárok felépítését, a katonák életét, szabályait,, foglalkozik a hygiéniával, a betegségek terjedésével. A Vöröskereszt feladatait is itt mutatjuk be és a hadifogságba került katonák mindennapjait.


Lövészárok

Bővebben: Lövészárok

A lövészárok a legegyszerűbb gyalogsági fedezékek közé tartozik, amely a lövészárokban elhelyezkedő katonáknak az ellenséges gyalogság tüze, valamint a kézigránátok, kisebb tüzérségi lövedékek ellen nyújt oltalmat. A lövészárkok ideális esetben olyan terepen alkalmazzák, amikor az árok előtt elterülő vidéken az előrenyomuló ellenség jól célba vehető.

Lov 2.jpg


Az első világháborús lövészárok-hadviselés fegyverei

Bővebben: Az első világháborús lövészárok-hadviselés fegyverei

Az első világháborús katonák felszereléséből négy fegyver volt igen fontos a lövészárokban: a puska, a szurony, a sörétes puska és a kézigránát. Az alap fegyverek mellett használtak még aknákat, vegyi fegyvereket, géppuskát. Azonban az elhúzódó háború miatt mind két félnek újításokat kellett bevezetnie, hogy a nyugati fronton kialakult állóháborút megtörjék és visszatérjenek a háború kezdeti szakaszára jellemző mozgó támadó hadműveletekhez. Ezek az újítások a lángszóró, a golyószóró, géppisztoly, harckocsik voltak.


Hadifogság

Bővebben: Hadifogság

A világháborúban fogságba esett mintegy 7,3 millió katonából 1,6 millió a Monarchia hadseregében szolgálat. A hadifogoly nem zsákmány, csak óvintézkedés, hogy a fogságba esett ellenséges katonáknak megakadályozzák a további részvételét a háborúban. 1907. hágai egyezmény kimondja, hogy a fogva tartó államnak garantálnia kell a hadifogoly életét, ellátását, egészségét és a háború utáni szabadon bocsátását.


Lov 4.jpg

Nemzetközi Vöröskereszt

Bővebben: A Nemzetközi Vöröskereszt az I. világháborúban

A kirobbanó I. világháború új feladat elé állította a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, amely szembesült egy óriási kihívással. A Bizottság rájött, hogy a nemzeti Vöröskereszt társaságok nem képesek ezt a volumenű munkát megoldani, így mozgósította más országok nemzeti szervezeteit is.


Levelezés

Lov 3.jpg

Bővebben: Levelezés

A háború során a levelezést a Magyar Királyi Posta és Távírda biztosította a frontszolgálaton lévő katonák és otthon maradt hozzátartozóik között. A katonák csak ezen az úton tudták értesíteni szeretteiket, hogy jól vannak, egészségesek. Beszámoltak körülményeikről, társaikról és persze vezetőikről is. Elmondhatták merre járnak a nagyvilágban. Ugyanakkor a postának hála a katonák is értesülhettek szeretteik hogy létéről, a hátországban történő eseményekről.


Kitüntetések

Bővebben: Kitüntetések

A Nagy Háborúban a kitüntetett katonák hazaírt leveleikben beszámoltak elismeréseikről, az adományozási ceremóniákról, s akár szabadságuk idején otthon, kár a fényképezőgép lencséje előtt az arcvonal mögött büszkén viselték mellükön kiérdemelt érmeket, kereszteket. Az elnyert kitüntetés dicsőség volt a katonának és büszkeség a családnak.


Lov 5.jpg

Magyar Lloyd Repülőgép- és Motorgyár Rt.

Bővebben: Magyar Lloyd Repülőgép- és Motorgyár Rt.

1914-ben alakult meg a Magyar Lloyd Repülőgép- és Motorgyár Rt. Aszódon, az ottani nevelőintézet karosszéria- és asztalos-üzemeiben megindították a repülőgépgyártást. Ugyanakkor a közelben megkezdték egy repülőtér építését is.