Vita:Kezdőlap

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Mire valók a vitalapok

A vitalap célja annak megbeszélése, hogy a szócikk mit és milyen formában tartalmazzon, milyen tennivalók vannak még vele, milyen problémákat kell megoldani. Használható források és egyéb információk gyűjtésére, konszenzus keresésére vagy a cikk minőségének, megbízhatóságának értékelésére. Ha jelentősen megváltoztatod a szócikket, és a szerkesztési összefoglalóban nincs hely megmagyarázni, miért tetted, leírhatod a vitalapon egy új szakaszban, amit az összefoglalóban aztán be tudsz linkelni. A vitalapra helyezhetőek el az olyan jelzések, kategóriák is, amelyek nem a cikk témájához, hanem a Wikipédiához kapcsolódnak (például melyik műhelyhez tartozik, milyen események történtek a cikkel).

Mire nem valók a vitalapok

  • Az olyan témáknak, amik nem kifejezetten a szócikkhez kapcsolódnak, jobb helye van máshol:

ha egy megbeszélés egy másik szócikkhez jobban kapcsolódó témára terelődik, érdemesebb annak a vitalapján folytatni. Így annak a szócikknek a szerkesztői is megtalálják majd, és a leírt információk nem vesznek kárba.

  • ha egy másik szerkesztő viselkedésével van problémád, azt inkább a vitalapján beszéld meg vele, vagy használd valamelyik vitarendezési eljárást.
  • a szócikk tárgyáról szóló vita egyáltalán nem való a Wikipédiába.
  • Ha ki akarod nyilvánítani egyetértésedet a szócikkben leírt egyik vagy másik nézőponttal, vagy vitát kezdeni arról, melyiknek van igaza, azt egy fórumon vagy blogon tedd. A szócikkek tartalma ellenőrizhető és megbízható forrásokon alapul, nem a szerkesztők saját okoskodásain. Ahelyett, hogy elkezdenél érvelni egyik vagy másik álláspont mellett, inkább kutass fel jobb forrásokat.

Hogyan viselkedj a vitalapokon...

Tételezz fel jóindulatot: Más szóval tekints úgy a vitapartneredre, mint egy olyan gondolkodni képes, racionális személyre, aki azon igyekszik, hogy pozitívan járuljon hozzá a Wikipédiához – kivéve akkor, hogyha szilárd, objektív bizonyítékaid vannak ennek ellenkezőjéről. Csak az, hogy valaki nem ért veled egyet, még nem elegendő bizonyíték. Kommunikálj: A vitalapokon válaszolj azoknak, akik további magyarázatot kérnek a szerkesztéseiddel kapcsolatban. Ne ismételd azt, amit már korábban is írtál. Légy tömör: Ha a hozzászólásod több, mint 100 szavas és nem egy pontokba szedett megbeszélés része, akkor lehetőleg rövidítsd le. A hosszú, csapongó hozzászólásak nehéz megérteni, és így nehéz rájuk megfelelően reagálni. Ennek eredményeképp a csapongó hozzászólásokat gyakran figyelmen kívül hagyják, vagy félreértik.