Amikor meghallom vagy olvasom a maradék szót, nekem mindig a gyerekeim kedvence, a „Már
megint Malcolm” c. sorozat jut az eszembe. Aki nem ismeri, annak röviden összefoglalva: adott egy anyagiakban egyáltalán nem bővelkedő család, állandóan éhes fiúgyerekekkel, egy életművész, de pénzt nem kereső apával és egy áruházban kevés pénzért robotoló anyával, akinek sem ideje, sem ereje nincs konyhaművészeti alkotásokhoz. Ezért leginkább konzerveket és készen kapható ételeket esznek. Péntekenként az egész heti maradékból készül „a rakott”. Hónap utolsó péntekén, pedig „a rakott”-ak maradékából a „szuper rakott”, amiben a gumicukortól a rizsen át a több hetes fasírtig minden van.
Nos ebben a könyvben gumicukrot garantáltan nem találunk, viszont -ahogyan a címben is olvasható- zöldségeket, gyümölcsöket bőséggel. Lapozzunk csak bele!
Rögtön az elején kiderül, hogy almahéjból sampon készíthető, a szilvamagból amaretto likőr (némi vodka segítségével). Rebarbarából tusfürdő, vörös káposztából muffin, céklából fagylalt, stb.
Bevallom, a banánhéjburger olvastán nem csillant fel a szemem. Igaz, hogy bio banán héja a húspótló ebben a burgerben, de akkor sem! Akkor inkább maradok Malcolmék gumicukros maradékánál! 😊
A házi készítésű gumimacik receptje itt található:
.