Hadifogság

Innen: Gödöllő
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gönczi Krisztina (vitalap | szerkesztései) 2016. május 5., 13:51-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az I. világháború meglepte a hadviselő feleket, a háború elhúzódása, a bevetett erők nagysága elképzelhetetlen nagy számú hadifoglyot jelentett. A hadifogoly táborokban a foglyok saját szórakozásukra gyakran alakítottak zenekarokat, színtársulatokat, amelyek előadásait a táborlakok és a civilek is látogathatták. Kézzel tábori újságot írtak, főleg a tiszti táborokban tudományos és művészeti körök alakultak, nyelvtanfolyamokat, előadásokat tartottak. Néha sportegyesületet alakítottak, kedvelt volt a futball. Sokan írtak verset, töltötték az időt fafaragással.


Orosz fogság

A Monarchia az orosz fronton vesztette el legtöbb emberét, 1, 1 millió hadifoglyot. Oroszország nem volt felkészülve ekkora tömegek elhelyezésére, ezért továbbszállították őket Turkesztánba, Szibériába. A foglyok elhelyezése, élelmezése és egészségi ellátása messze elmaradt a nemzetközi előírásoktól: fapriccsen aludtak, takarójuk, szalmazsákjuk nem volt, sokszor még a ruhájuk, cipőjük is hiányzott. Gyenge volt az élelmezésük, nem tudtak tisztálkodni és elégtelenül fűtöttek. Dúltak a járványok, a halálozási arány néha meghaladta az 50 %-ot. Elvileg 800 gramm kenyér; 100 gramm hús ás 100 gramm kása volt a fejadag, de rossz minőségű volt az élelem és a parancsnokság sokszor a saját zsebére dolgozott. A foglyokat a bevonulások miatt kiesett munkaerő pótlására munkára vezényelték: mezőgazdaságban, bányákban, gyárakban, vasútépítésen. Az orosz lakosság sokszor fordult a munkaalkalmat csökkentő hadifoglyok ellen. Hasonló viszonyok uralkodtak a szerb és román hadifogoly táborokban is, bár itt lényegesen kevesebb magyar katona élt, 80 ezer és 25 ezer fő.


Olasz fogság

Lényegesen kedvezőbb volt a sorsa azon katonáinknak, akik olasz fogságba kerültek, összesen 440 ezer fő. Az éghajlat is kellemesebb volt és a népesség műveltsége kizárta a fenti körülményeket. 5-6000 fős barakktáborokban éltek a hadifoglyok, szalmazsák, párna és ágynemű is volt. Hetente egyszer zuhanyfürdő volt és gyakran fertőtlenítettek. A tisztek illetményt kaptak, a legénység természetbeni ellátásban részesült. Itt is jellemző volt a munkára adás, de cserébe magasabb fejadag és némi fizetés is járt. Hasonló "jólét" uralkodott a francia hadifogoly táborokban is.


Történet az olasz fogságból

"Az anyai nagyapám az olasz frontra került és amit a fogságról mesélt, a megmaradt bennem. Mert egy szigetre vitték őket a többi hadifogollyal együtt és ott egy narancsültetvényen dolgoztak.