Gyarmathy-kereszt

Innen: Gödöllő
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gönczi Krisztina (vitalap | szerkesztései) 2019. december 13., 17:44-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „350px|right|bélyegkép|Gyarmathy-kereszt '''Gyarmathy-kereszt''' a Gödöllő - Szada közti országúton áll. == A kereszt == Gyarm…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Gyarmathy-kereszt

Gyarmathy-kereszt a Gödöllő - Szada közti országúton áll.


A kereszt

Gyarmathy Gusztáv mészáros mester és neje, Lencsik Teréz 1930-ban saját telkükön állíttatták fel a kőkeresztet a boldogságos Szűz tiszteletére és a lelkek üdvösségére. A kereszt fenntartására 100 pengős alapítványt hoztak létre. A telkükből egy 7 négyszögölnyi területet különítettek el, amit a gödöllői egyházközség nevére írattak át. A feszületet 1930. október 30-án szentelték fel.

A kereszt a főút mellett áll. A négy sarkán akácfa állt, a fák között sövény volt. 2005-ben tereprendezés történt a környéken, járdát fektettek le a kereszt elé. A tereprendezés során az akácfákat kivágták. A kereszt a talapzatával együtt felújításra szorult. A felújítást Varga Árpád kőfaragó mester végezte. A restaurált feszületet 2006-ban állították vissza az eredeti helyére. A felszentelésre 2006 húsvétján került sor.

Felirat

"Isten dicsőségére,

a Boldogságos Szűz tiszteletére.

A lelkek üdvösségére

emeltette

Gyarmathy Gusztáv

és neje szül.

Ilencsik Teréz

1930"


Forrás


Kép:A wiki szócikket Kréz Gellért készítette.