BíRó ZSóFIA: A BOLDOG HENTES FELESéGE
"Az én csillagom a zsírban hisz. Meg van róla győződve, hogy a világban azért van annyi baj és boldogtalanság, mert az emberek megvonják maguktól az éltető zsírt, még a tejben meg a tejfölben sem tűrik meg, és sovány, zsírtalan húsokkal kínozzák magukat, amik ha akarnának se tudnának finomak lenni, hiszen miben oldódjanak az aromák meg az ízhordozó szabadgyökök, ha egyszer egy szikra zsír sincs bennük? Ezért aztán mi minden nap húst eszünk. Kivéve vasárnap, akkor zsírt. Bíró Zsófia regénye egy reménytelenül beteljesült szerelem története. Egy megszállott séf feleségének gasztrokiáltványba oltott vallomása a hús gyönyöreiről és kínjáról, az evés és az etetés szentségéről és arról, hogyan lehet egy étterem, egy konyha pokol és menny egyszerre."
Középkorú Egyetemi Kalandorok / élménylap
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
...kicsit a groteszk örkényi világot idézte számomra, amelyet nagyon kedvelek. Szeretem a finom ételeket (ugyan ki nem?) és itt aztán nem volt ebben hiány, az étkek "eseményszámba" mentek. Sokat tudtam nevetni rajta, ugyanakkor voltak keserédes pillanatai is. Igazán jó stílusú gasztro-regény.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
...lennék főhős, mert szeretem a töpörtyűt :o). Érdekes lehet úgy élni, hogy mindennek az alfája és omegája az étel, annak elkészítése és élvezete. Ízelítőt kaptam abból, hogy milyen gondolatok, miféle életérzés mozgathat egy James Martin-t, vagy Anthony Bourdain-t.
Annak ajánlom, aki...
...szereti a hasát, élvezi a finom ételeket, főként a húst és a ZSÍRT, a jóféle magyar konyhát minden formájában. Annak is tetszeni fog, aki kedveli a Hrabal stílusával megspékelt gasztro-regényt. Meleg szívvel ajánlom étvágytalansággal küzdőknek is, a könyv elolvasása után/közben garantáltan kifosztják a hűtőt és a spájzot...
Ne olvassa/nézze, aki...
...vegetáriánus, vagy fogyókúrázik! Valódi kínszenvedés lenne számukra!!! Meg se próbálkozzon vele, aki kizárólag a McDonald's- Burger King- Kentucky aranyháromszögben mozog, vagy aki a végletekig egészségtudatosan táplálkozik. Annak sem ajánlom, akit kicsit sem érdekel a konyhaművészet és a hentesek élete.