Gödöllői dödölle
Hozzávalók:
1 kg krumpli
40 dkg liszt
50 dkg gomba (legfinomabb erdei gombával)
2 dl tejszín v. tejföl
1 csapott evőkanál só
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
A krumplit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. Egy nagyobb fazékban feltesszük főni annyi vízben, hogy ujjnyira ellepje, a vizet megsózzuk. Ha megfőtt, a levében összetörjük a krumplit, majd lassú tűzön összekeverjük a liszttel, szinte dagasztjuk a fakanállal. Jó erősen kell verni, hogy összeálljon. Zsíron megpirítjuk a kockára vágott hagymát. Egy tűzálló tálba kevés hagymás zsírt teszünk, és a sűrű masszából zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Meglocsoljuk zsírral, majd ismét galuskákat teszünk a tálba addig, míg el nem fogy a massza. A tálat sütőbe tesszük, és kb. 1/2 órán át sütjük.
A gombát felszeleteljük, megpirítjuk, majd tejszínnel (vagy tejföllel) gazdagítjuk. Az átsütött dödöllével tálaljuk.