“Gödöllő-karikák”
A sütemény tésztáját a Gödöllői királyi szakácskönyv “Erzsébet-karikái” alapján készítettük. Erzsébet szakácsnője, Teufel kisasszony gyakran sütötte ezt a finomságot.
(Az eredeti recept szerint a tésztát cakkos szélű karikákkal kell kiszaggatni, és minden második közepébe lyukat kell vágni. A teljes tésztadarabokra lekvár kerül, majd erre a kilyukasztott karikák. A tetejét cukormázzal és színes porcukorral vonták be. )
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 180 g vaj vagy margarin
- 120 g cukor
- 1 tojás
- fahéj
- reszelt citromhéj
- lekvár
- (az eredeti recepthez még cukormáz és színes porcukor is kellett)
Olyan édesség született, amely megjelenésében lett igazán gödöllői. Ehhez agyagból gödöllői sütipecséteket formáztunk:
Ezután a tészta készült el. A pelikán lenyomatokba saját készítésű szilvalekvár került.
Jó étvágyat!